הקאה היא תופעה די נפוצה אצל כלבים. לפעמים מדובר באירוע חד-פעמי שאיננו מזיק, אלא אם כן הוא מתרחש על השטיח או הספה בבית. עם זאת, לעיתים הקאה אצל כלבים מחייבת פנייה מיידית אל הווטרינר. הקאה כשלעצמה איננה מחלה. לעיתים מדובר בתגובה לבליעת זבוב ולעיתים היא סימפטום לבעיה רצינית. מה גורם להקאות אצל כלבים? מתי צריך לפנות בדחיפות לווטרינר? מהו הטיפול בהקאות? על כך ועוד בשורות הבאות.
למה כלב מקיא?
למרות שההקאה איננה עניין משמח, חשוב לדעת שמדובר בפעולה שיש לה מטרה. ההקאה ממלא תפקיד חשוב בגוף: זהו מנגנון שמאפשר לגוף לפלוט החוצה במהירות חומרים מזיקים. הקאה מאפשרת לכלב לפתוח חסימה שנוצרה בגלל עצם זר, לפלוט חומר מזיק שנכנס לגוף וכך למנוע את המשך הספיגה שלו בגוף ונזק נוסף.
רשימת הגורמים להקאה היא ארוכה:
- אכילה מהירה: הכלב מתרגש ואוכל מהר מדי. זה קורה לפעמים כשיש עוד כלבים באזור או שהאוכל מלהיב מאוד את הכלב.
- שינוי דיאטה: הכלב מגיב לא טוב לאוכל חדש ולאוכל שהוא לא מכיר.
- אוכל לא טוב: האוכל שנתתם לכלב (או שהוא לקח בעצמו) מקולקל ולכן הגוף מנסה להיפטר ממנו. גם אלרגיה לאוכל מסוים יכולה לגרום לכלב להקיא.
- בליעת עצם זר: כלבים אוהבים לאכול כל דבר שהם מוצאים. לפעמים הגוף מנסה לתקן את הבעיה על ידי פליטה מהירה שלו. לרוב ניתן למצוא את העצם הזר בתוך הקיא עצמו.
- לחץ/פחד: בין אם מדובר באירוע נקודתי – רעש פתאומי למשל – או שזהו אירוע מתמשך – הכלב סובל מעקה (סטרס) עקב מעבר דירה, או כל שינוי סביבתי אחר.
- מכת חום: מכת חום יכולה להוביל להקאה ביחד עם סימפטומים אחרים, ביחד או לחוד – חולשה, הלחתה מרובה, קשיים בנשימה, דופק גבוה, ריור ולעיתים גם קריסה של הכלב.
- בחילה לאחר ניתוח: כלבים שעברו הרדמה עלולים להקיא כחלק מתהליך ההתאוששות מהניתוח ומההרדמה עצמה.
- תרופות: כאשר הכלב מקבל אנטיביוטיקה, הקאה יכולה להיות תופעת לוואי של התרופה. כמו כן, ההקאה יכולה להיות תגובה לכדור עצמו – הקאה בגלל עצם זר או בגלל טעם לא טוב של התרופה.
- טפילים במערכת העיכול: כאשר יש הצטברות של הרבה פרזיטים במערכת העיכול, הם מגרים את המערכת ומפריעים לתפקוד התקין שלה עד שהגוף נאלץ לנסות להקיא אותם החוצה. לרוב, לפני ההקאות נראה שלשולים וירידה בתיאבון. לעיתים ניתן לראות בקיא את הטפילים – תולעים למשל.
- תולעת הפארק: דוגמה חשובה לטפיל במערכת העיכול שיכול לגרום להקאות. זוהי תולעת הפארק היא תולעת טפילית שבשלב הזחל שלה היא חיה, בין השאר, בתוך חיפושיות זבל. כלב שאוכל את החיפושית נדבק בטיפול שעובר לגור אצלו. בשלב מתקדם הטפיל מגיע לוושט של הכלב ובונה שם קן להטלת ביצים נוספות. הדבר כמובן גורם להקאות ופליטות של כל דבר שנכנס לפה. מדובר בטפיל מסוכן מאד שדורש טיפול מיידי ושניתן למנוע אותו באמצעות טיפול מונע.
- מחלות במערכת העיכול: היפוך קיבה, דלקות, כיבים, מחלות של איבר במערכת העיכול ועוד – כל אלה יכולים לגרום לסימפטומים שונים שאחד מהם הוא הקאות אצל הכלב. במקרים מסוכנים – כמו היפוך קיבה למשל – הקאות מחייבות טיפול מיידי ומציל חיים.
- מחלה של איבר מחוץ למערכת העיכול: לעיתים מחלות באיברים אחרים בגוף מובילות גם הן להקאות – התקף לב לדוגמה. במקרים קיצוניים יכול להיות מדובר גם במחלות כמו סרטן ומחלות קשות אחרות.
- פגיעה נוירולוגית: הקאות יכולות להיות סימן לטראומה שנגרמה למוח או למחלה שפוגעת בו ומשבשת את הפעילות התקינה של המנגנונים השונים בגוף.
- הקאה בזמן נסיעה: נושא שדורש הרחבה בנפרד, אבל נזכיר זאת כאן בקיצור. יש כלבים שמקיאים תוך כדי נסיעה. לעיתים מדובר במחלת נסיעה או "מחלת ים." במקרים אחרים מדובר בהקאה שהיא תוצאה של עקה (סטרס) – הכלב מפחד מהנסיעה, או מהמכונית עצמה, ומקיא כתגובה פסיכולוגית למצב שגורם לו לחץ נפשי.
סימנים לסכנה: מתי רצוי לפנות מיד לווטרינר
כפי שציינו, הקאה יכולה להיות סימן לבעיה רצינית. במקרים הבאים יש לפנות מייד לווטרינר.
- הקאות חוזרות ותכופות: הכלב מקיא שוב ושוב בהפרשים קטנים בין ההקאות.
- כלב מקיא דם: כאשר יש דם בקיא ואפילו מעט ממנו.
- כלב מקיא מיצי קיבה: כאשר הקיא כולל נוזל צהוב שיכול להיות מיצי מרה וכדומה. במקרה שכזה הבעיה איננה בוושט אלא בחלק פנימי של מערכת העיכול.
- כלב מקיא ומשלשל: סימן מדאיג במיוחד אצל גורים כיוון שהוא יכול להעיד על הידבקות בווירוס הפרוו המסוכן להם. גם אצל בוגרים מדובר בסימן מדאיג כיוון שהכלב יכול להתייבש במהירות ולכן יש לטפל באופן מהיר בבעיה.
- אפאטיות, חולשה: סימפטומים שיכולים להעיד על בעיה רצינית כמו התייבשות, מכת חום, טראומה וכן הלאה.
- פרכוסים: יחד עם הקאות יכולים לסמן הרעלה שדורשת טיפול מהיר ומציל חיים. בכל מקרה כדאי לפנות מייד לווטרינר.
- הכלב מנסה להקיא אבל לא מצליח: ייתכן ויש גוף זר שתקוע במערכת העיכול והכלב לא מצליח לפלוט אותו בעזרת הקאה.
כמה מילים על אקוטי לעומת כרוני והחשיבות לטיפול
כפי שניתן לראות מרשימת הגורמים, ישנן הקאות שמהוות אירוע חד פעמי (מצב אקוטי) וישנן הקאות שמתמשכות (מצב כרוני). כאשר פונים לווטרינר חשוב שהוא ידע אם מדובר בהקאה חד-פעמית או הקאה שנמשכת כבר זמן מה. הדבר ישפיע על האבחנה והטיפול במצב. חשוב לציין שלעיתים הקאה חד-פעמית היא דווקא סימן למצב מסוכן מאוד – כפי שנראה מיד – ולפעמים הקאה מתמשכת איננה מסכנת חיים למרות שהיא דורשת טיפול מתאים.
הקאה או שיעול? כשהכלב מקיא קצף לבן או שהכלב מקיא קצף צהוב
כאשר הכלב מקיא קצף לבן או צהוב, קרוב לוודאי שמדובר במחלה שנקראת שעלת כלבים או שעלת המכלאות. ההקאות במקרים שכזה מלוות שיעול של הכלב והכלב נראה כאילו משהו תקוע לו בגרון. המחלה מופיעה לאחר שהכלב נדבק מכלבים אחרים והדבר קורה בעיקר במקומות שבהם יש צפיפות גדולה של כלבים – פנסיונים, מכלאות וכדומה, ומכאן שמה של המחלה. הטיפול די פשוט כיוון שלרוב המחלה עוברת מעצמה לאחר מספר ימים. כדי למנוע הופעת שעלת חשוב לחסן את הכלב לפני שמכניסים אותו לפנסיון או לוקחים אותו למקום שבו יש הרבה כלבים בצפיפות גבוהה.
הקאות: אבחון וטיפול
הווטרינר שלכם יקשיב לכם כדי לדעת כמה שיותר פרטים על ההקאות – מתי החלו, כמה זמן נמשכו, מה יצא לכלב וכן הלאה. אם יש צורך יערכו גם בדיקות שונות לכלב: מבדיקה פיזית, דרך צילומי רנטגן ועד – במקרים מיוחדים – תידרש הרדמה ובדיקה פולשנית של הכלב כדי לבדוק אם יש גוף זר במערכת העיכול. ייתכן וגם יהיה צורך בבדיקות דם.
הטיפול יותאם כמובן לבעיה. במקרים קלים תידרש רק השגחה – בין אם בבית ובין אם אצל הווטרינר – ושינוי בתזונת הכלב. ייתכן ויידרש מתן נוזלים אם הכלב מתחיל להתייבש. במקרים קשים יידרש טיפול תרופתי מסוגים שונים: אנטיביוטיקה, נוגדי חומצה, חומרים שפוגעים בטפילים וכדומה בהתאם לצורך. במקרים קשים, כמו שהזכרנו, ייתכן ויהיה צורך בהתערבות כירורגית להוצאת עצם זר.
איך למנוע הקאות
הטיפול הטוב ביותר בכלב הוא מניעתי – לא לטפל בבעיה כשהיא מופיעה אלא למנוע את הופעתה. גם הקאות ניתן למנוע במקרים רבים באמצעות הקפדה על מספר פעולות שגרתיות.
- הקפדה על תזונה נכונה: מניעת אכילת מזונות וגופים זרים. כאשר מטיילים עם הכלב יש למנוע ממנו לאכול גופים זרים וגם זבל, צואה וכל דבר שיכול לגרום לבעיות במערכת העיכול. אם הוא מסתובב בחצר להקפיד לוודא שהוא לא מכניס לפה חפצים שיכולים לגרום לו נזק. כלבים בבית שמקבלים אוכל מהשולחן חשופים לאכילה של מזונות לא בריאים או גופים זרים כמו עצמות ויש להקפיד על הימנעות מכך. חשוב לשמור על המזון של הכלב מפני קלקול או זיהום.
- מניעת טפילים פנימיים וחיצוניים: כפי שציינו, הצטברות טפילים פנימיים יכולה להוביל להקאות. זו סיבה נוספת להקפיד על תלוע שגרתי אצל הכלב שלכם. גם טיפול בטפילים חיצוניים חשוב כיוון שהם יכולים להעביר במקרים מסוימים מחלות שכולות הקאות.
כפי שציינו בהתחלה, הקאות אינן עניין נדיר אצל כלבים ולפעמים מדובר בעניין נקודתי וחולף. במקרים אחרים ייתכן וההקאה היא סימן לבעיה רצינית יותר. בכל מקרה, אם אתם לא בטוחים הרי שכדאי לפנות מייד לווטרינר שלכם על מנת לקבל חוות דעת מקצועית שחשובה לא רק לשקט הנפשי שלכם אלא גם לבריאות של הכלב שלכם.
מתלבטים? מודאגים? פנו אלינו.