עיוורון אצל כלבים: כיצד ניתן לטפל ואיך ניתן לעזור?

איבוד ראייה ועיוורון אצל כלבים יכולים להתרחש עקב תהליכים טבעיים, אך גם בעקבות מחלות פתאומיות וסיבוכים רפואיים אחרים. מדובר בתופעה שכיחה למדי, שסימניה מופיעים בעיקר בקרב כלבים מבוגרים.

אילו סימנים עלולים להצביע על פגיעה מתמשכת בראייה של הכלב? מה עלול לגרום לעיוורון כלבים? ואיך נוכל להתאים את עצמינו ואת הסביבה כדי לעזור לכלבים עיוורים?

איבוד ראייה אצל כלבים – סימנים מקדימים

איבוד הראייה אצל כלבים אינו מתרחש בדרך כלל בין לילה. להוציא מקרים נדירים יחסית של סיבוכים רפואיים, פציעות חמורות או טראומות שחווה הכלב, מדובר בהידרדרות הדרגתית של עצב הראייה, בתוך תהליך שעשוי להימשך חודשים ארוכים ולעיתים גם שנים.

בעיקר במקרים בהם מדובר בתהליכי טבעיים אצל כלבים זקנים, לצד איבוד הראייה עשוי הכלב לחוות גם תופעות של איבוד תיאבון, דיכאון, עייפות מתמשכת, בעיות בשלד ובשיניים וסימני הזדקנות נפוצים אחרים.

מלבד אלו, כלבים רבים שחווים הידרדרות ביכולת הראייה עלולים להציג גם תסמינים של תוקפנות בלתי מוסברת, התנהגות חריגה, תלות יתר, הבדלי התנהגות חריגים בין היום והלילה וכמובן גם התנגשות ברהיטים, הליכה לאיבוד במהלך טיולים וכן הלאה.

מלבד שינויים התנהגותיים, בחלק מן המקרים ניתן לזהות גם שינויים עדינים במבנה העין – מראה עכור של העדשה, דלקת, אדמומיות וגם תסמיני כאב ראש, כמו גם כאבים אחרים שמעידים על התפתחות מחלת עיניים.
כל עיוור וזקן

מה יכול לגרום לעיוורון?

את הגורמים המרכזיים לתופעות של עיוורון כלבים ניתן לחלק לגורמים טבעיים שכוללים את תהליכי ההזדקנות הטבעית של הכלב, ולגורמים בריאותיים אחרים, לרבות מחלות עיניים, זיהומים או פגיעות טראומתיות אחרות שמובילות לעיוורון כלבים פתאומי.

קטרקט, גלאוקומה (נגרמת עקב לחץ תוך עיני גבוה), ניוון רשתית, דלקות עיניים והיפרדות רשתית הן מחלות נפוצות שעלולות לגרום נזק לעצב הראייה ומובילות לפעמים גם לעיוורון כלבים.

עיניים של כלב

למה חשוב לאבחן כמה שיותר מוקדם ואיך ניתן לעזור ולהתאים את הסביבה לצרכי הכלב

לעיתים, זיהוי התסמינים נעשה בשלב מאוחר מדי, כאשר תהליכי איבוד הראייה כבר מוגדרים כבלתי הפיכים. לכן, חשוב לשים דגש על אבחון וטיפול מוקדמים – אלו בהחלט יכולים למנוע עיורון כלבים. בכל מקרה בו מורגשת התנהגות חריגה מצידו של הכלב או סימן פיסי שמצביע על הידרדרות מצבה של העין, חשוב לפנות לווטרינר בהקדם להמשך האבחון והטיפול.

המרכז הרפואי לחיות ברמת גן לוגו

במקרים בהם מדובר בתהליכי הזדקנות טבעיים או פציעות פתאומיות, לא ניתן למנוע את העיוורון ועל בעלי הכלבים להתמודד עם הסיטואציה החדשה ולהתאים עצמם למציאות.

חשוב לזכור שלכלב מנגנוני הסתגלות טבעיים בעזרתם הוא מסוגל להתמודד עם העיוורון בצורה יעילה. השתדלו לא לרחם על הכלב (כשם שהוא לא מרחם על עצמו) ולהתנהג אליו בצורה מאולצת ולא טבעית.

מצד שני, חשוב מאוד להכיר בנכות של הכלב ולמצוא פתרונות שישפרו את תנאי החיים שלו:

  • השתדלו לא לבצע שינויים מהותיים בתוך הבית (שינוי תכוף של מיקום הרהיטים למשל). לכלבים חוש ריח מפותח, שיכול לפצות על אובדן חוש הראייה. כל עוד לא תציבו להם מכשולים חדשים בסביבה הביתית הם ילמדו במהרה להתהלך בקלות ברחבי הבית.
  • אם אתם חשים שהכלב מאבד את חוש הכיוון לעיתים תכופות, הכווינו אותו אל קערת האוכל – משם כבר יהיה לו קל יותר להתמצא במרחב. ניתן גם להשתמש במפיצי ריח או למקם שטיחים ברחבי הבית כדי לעזור לו בהתמצאות.
  • בעת טיול עם הכלב השתדלו לא להקשות עליו, ואמצו לעצמכם מסלול הליכה קבוע ללא מכשולים ותוואי שטח בעייתי, בייחוד אם מדובר בטיולים ליליים.
  • תוכלו לאמץ שמות קוד וקריאות עזר שיעזרו לכלב להבין מתי הוא ניצב בפני מכשול.

לקבלת מידע נוסף ושאלות נשמח לעמוד לרשותכם צרו קשר