קדחת קרציות בכלבים

קדחת הקרציות היא שם כללי למספר רב של מחלות שמועברות על ידי קרציות. בכלבים, זוהי מחלה מסוכנת מאוד ואם היא איננה מאובחנת בזמן היא יכולה להוביל למותו של הכלב.
מה גורם למחלה? מה קורה למי שחולה בה? איך מרפאים אותה ואיך נמנעים ממנה? על כך ועוד בשורות הבאות.

מהם הסימנים שהכלב סובל מקדחת קרציות?

למרות שקדחת הקרציות היא שם כולל למספר מחלות, כפי שנסביר בהמשך, התסמינים דומים למדי:

  • דיכאון
  • חוסר תיאבון
  • דמעות מהעיניים ונזלת מהאף
  • דימום ספונטאני מהאף
  • חבורות בחניכיים ועל הבטן
  • צליעה ו/או כאבי פרקים
  • חום גבוה
    על מנת לוודא שאכן מדובר בקדחת קרציות יש לערוך לכלב בדיקת דם.

 

טיפול בקדחת קרציות

 

קדחת קרציות שאינה מאובחנת בזמן תוביל בהרבה מקרים למותו של הכלב. אבחון מוקדם שלה יכול להציל את חיי הכלב ולאפשר טיפול במחלה. לכן, בכל מקרה של ספק מומלץ להתייעץ מייד עם וטרינר על מנת שיהיה ניתן לטפל במחלה בשלבים המוקדמים שלה.

מהו הטיפול בקדחת קרציות?

  • מתן נוזלים עירוי כדי להוריד את החום ולהשיב לגוף המיובש את הנוזלים החסרים
  • במקרה הצורך: תרופות להורדת חום
  • במקרה הצורך: עירוי דם
  • מתן אנטיביוטיקה בהתאם לסוג המחלה
  • אימיזול/ אימידוקרב: תרופה שמתאימה לטיפול באחד מסוגי הקדחת (קדחת בבזיה קאניס)
  • ויטמינים וברזל כדי לסייע לגוף לחדש את תאי הדם האדומים
  • במקרים חמורים יינתנו גם סטרואידים כדי למנוע פגיעה נוספת בטסיות
  • תזונה: מזון עשיר בחלבון על מנת לסייע לכלב לשקם את המערכת החיסונית.

 

טיפול ואבחון של קדחת הקרציות

 

כיצד ניתן למנוע את קדחת הקרציות?

הדרך הטובה ביותר למנוע את הקדחת היא למנוע הימצאות קרציות על הכלב:

  • להקפיד שהכלב יענוד קולר קרציות במשך כל השנה. לקולר יש אורך חיים מוגבל ויש להחליף אותו לקראת עונת הקרציות. כמו כן, אם הקולר נרטב היעילות שלו נפגעת מאוד. לא כל הקולרים יעילים באותה מידה.
  • להשתדל למנוע מהכלב להיכנס לתוך סבך צמחייה או עשבייה גבוהה.
  • למי שיש חצר בבית: להקפיד על גיזום הצמחייה וכיסוח הדשא. אם מוצאים קרציות יש לבצע הדברה בחצר.
  • מומלץ להביא את הכלב אל הווטרינר לבדיקה לפחות פעם בחצי שנה.
  • מומלץ באופן תקופתי לבצע תספורת לכלבים, במספרת הכלבים והחתולים, במרכז הרפואי לחיות. התספורת אולי לא תעלים את הקרציות, אבל לקרציות יהיה יותר קשה להתחבא בסבך השיער של הכלב ויהיה יותר קל להסיר אותם.

קדחת הקרציות: הידבקות ושלבי המחלה

כאשר קרצייה שנושאת את אחד מהגורמים לסוגי הקדחת השונים נושכת את הכלב על מנת למצוץ ממנו דם, הגורם שגורם לקדחת עובר מהקרצייה אל מחזור הדם של הכלב.
בסוג הנפוץ ביותר של הקדחת, זה הנגרם על ידי החיידק ארליכיה קאניס שעליו עוד נרחיב בהמשך, המחלה מתקדמת לאחר ההדבקה והדגירה בשלושה שלבים:

  • השלב האקוטי: נמשך בין שבוע לחודש, בזמן שהחיידק מתחיל להתפשט בגוף. החיידק חודר אל כדוריות דם לבנות ומתחיל להתרבות בתוכן. כתוצאה מתקיפת החיידק כדוריות הדם הלבנות נפגעות באופן חמור וגם טסיות הדם, האחראיות על קרישת הדם, נפגעות. הכלב יסבול מאנמיה ותפקודים שונים של הגוף עשויים להיפגע.
    בשלב זה הסימנים למחלה אינם בולטים לעין אבל הם קיימים – חוסר תיאבון מסיים וחום קל. לעיתים גם ניתן למצוא דימומים קטנים מהאף, מסביב לגלגל העין ועל הבטן. בשלב הזה, אם מזהים את המחלה בזמן, ניתן לטפל במחלה בקלות.
  • השלב הסאב-קליני: בשלב זה החיידק מתגורר בעיקר בטחול. הכלב כמעט איננו מפגין סימנים למחלה. ייתכן ויהיה ניתן לזהות מעט ירידה בתיאבון, הכלב אולי יאבד מעט משקל ומצב רוחו יהיה פחות טוב מהרגיל. לעיתים הכלב ינצח את החיידק והמחלה תיעלם. אבל בהרבה מקרים המחלה תתגבר ותעבור לשלב הבא.
  • השלב הכרוני: החיידק מגיע לשיא האגרסיביות שלו. הכלב מראה כבר סימנים למחלה והם מחמירים במהירות. בשלב זה כבר קשה מאוד להציל את הכלב.

 

קדחת הקרציות בכלבים

 

גורם המחלה: החיידק-טפיל

קדחת הקרציות היא שם כללי למספר מחלות שחולקות מספר מאפיינים זהים:

  • הגורם למחלה מועבר על ידי קרציות
  • המחלה כוללת הופעה של חום גבוה אצל הפרט החולה – קדחת

באופן כללי, קדחת הקרציות נגרמת על ידי חידק או טפיל חד-תאי שתוקף תאי דם אצל החיה הנגועה. סוגים שונים של קדחת קרציות פוגעות בבעלי חיים שונים, כולל בני אדם; הגורם איננו זהה – מינים שונים של חיות נפגעים ממינים שונים של חיידקים וחד-תאיים אחרים.
בארץ, רוב מקרי הקדחת נגרמים על ידי החיידק ארליכיה קאניס (Ehrlichia canis; קאניס, בלטינית – כלבי או של כלבים) והקדחת קרויה על שם החיידק הזה: ארליכיוזיס או ארליכיה. חיידק זה תוקף והורס את המונוציטים, תאי הדם הלבנים הגדולים שתפקידם להילחם בזיהומים שונים התוקפים את הגוף.
חיידק נוסף שמועבר על ידי אותה קרצייה נשאית (שעליה נדבר בהמשך) הוא אנאפלזמה פלאטיס (Anaplasma platys שעד לאחרונה נקרא ארליכיה פלאטיס.) הוא משתייך לאותה המשפחה כמו האריכליה קאניס אבל תוקף את טסיות הדם – חלקי תאים שמהווים מרכיב חשוב של הדם וממלאים תפקיד חשוב בתהליכי קרישה. פגיעה בטסיות על ידי החיידק גורמת לדימומים ולבעיות קרישה.
בחלק קטן מהמקרים, יחד עם החיידק פועל גורם נוסף: בבזיה קאניס. זהו טפיל חד-תאי שאיננו חיידק. לרוב הוא מופיע לצד הארליכיה ונדיר למצוא אותו לבד כיוון שאותה הקרצייה, שעלינו נרחיב מיד, נושאת את שני הטפילים באותו הזמן. שלא כמו הארליכיה, הוא תוקף את הכדוריות האדומות.
טפיל חד-תאי נוסף שמועבר על ידי קרציות הוא הפטוזון קאניס (Hepatozoon canis). בשונה מאלה שהזכרנו עד כאן, הוא מועבר על ידי בליעה של קרצייה ולא על ידי נשיכה של הכלב בידי (או בפי, ליתר דיוק) הקרצייה.
בעולם קיים מגוון של חיידקים ואורגניזמים אחרים שגורמים לקדחת קרציות אך בארץ אלה הם הגורמים הידועים.

 

חשוב לשים לכלב קולר קרציות

 

הגורם המדביק: הקרצייה

למרות שהמחלה קרויה על שמן של הקרציות, הן אינן הגורם למחלה אלא רק נשאיות "תמימות" של הגורם האמיתי למחלה. בדומה למגוון הגורמים, ישנו מגוון של קרציות נשאיות שמהוות וקטור למחלה – האורגניזם שאיננו גורם למחלה אלא מעביר אותה ממקום למקום ומפרט לפרט.
בישראל, הקרצייה שמעבירה את הגורם למחלה היא קרצית הכלב החומה (Rhipicephalus sanguineus). זוהי ככל הנראה הקרצייה הנפוצה ביותר בעולם. שלא כמו קרציות אחרות, קרצית הכלב החומה איננה זקוקה לאדמה, עלים או ענפים על מנת להטיל ביצים והיא יכולה להטיל אותן על פני כל משטח, כולל בתוך הבית. זו כנראה הסיבה לכך שהקרצייה הזו נפוצה בכל העולם, גם באזורים קרים. הבדל נוסף הוא שבעוד מיני קרציות אחרות נושרות מהמארח שלהן לאחר שסיימו את הארוחה והן מוכנות לעבור לשלב ההתפתחות הבא, קרצייה זו יכולה להישאר על הכלב ולעבור עליו את הגלגול – המעבר משלב התפתחות אחד של הקרצייה אל השלב הבא.
הקרצייה מעדיפה מזג אוויר חם ויבש. בארץ היא נפוצה יותר בצפון היכן ששטחים פתוחים נפוצים יותר. למרות שהמארח המועדף עליה הוא הכלב, ניתן למצוא אותה גם על יונקים אחרים. היא יכולה לחיות גם על חתולים, חיות משק שונות ואפילו על בני האדם.
פה המקום להזכיר שקדחת הקרציות איננה המחלה היחידה המועברת על ידי קרציות – ישנו מגוון מחלות הנגרמות על ידי חיידקים, וירוסים, טפילים חד-תאיים ועוד. חשיבות המלחמה בקרציות נובעת לא רק מקדחת הקרציות אלא ממגוון הסכנות הבריאותיות וההיגייניות שמביאות עימן הקרציות.

האם יש קבוצות סיכון? אילו כלבים נמצאים בסכנה גדולה יותר להידבק בחיידק?

כל גזעי הכלבים יכולים להידבק במחלה אבל מבין גזעי הכלבים, רועים גרמניים ופינצ'רים נמצאים בסיכון גבוה יותר כיוון שאצלם המחלה תוקפנית במיוחד.

 

כלב בדשא בעונת הקיץ

 

האם המחלה נפוצה יותר בעונה מסוימת או באזורים מסוימים?

קרציית הכלב החומה פעילה כל השנה, אבל האוכלוסייה שלה מגיעה לשיא בחודשים פברואר-אפריל ולשיא נוסף, קטן יותר, בחודשים יוני-יולי. היא נפוצה יותר בצפון הארץ, באזורים פתוחים ובמקומות עם צמחייה סבוכה ו/או עשב גבוה.
עם זאת, מספיקה קרצייה אחת על מנת להדביק את הכלב. למרות שהסיכון, מהבחינה הסטטיסטית, גבוה יותר בחודשים שבהם אוכלוסיית הקרציות מגיעה לשיא, הסיכון קיים לכל אורך השנה. למעשה, לא מעט וטרינרים סבורים שהקרציות פעילות דווקא יותר באביב ובימים חמים בחורף ולכן הסיכון בימים אלה גבוה יותר.

האם בני אדם יכולים להידבק בקדחת הקרציות?

קדחת קרציות היא שם כולל להרבה מחלות. קדחת קרציות של בני אדם היא לא קדחת קרציות של כלבים. עם זאת, ישנם מקרים, לא נפוצים אבל מוכרים יותר ויותר, שבהם הקדחת הכלבית פוגעת גם באנשים. אם בעבר חשבו שאנשים לא יכולים לקבל את קדחת הקרציות הכלבית היום כבר יודעים שזה לא נכון. אמנם אין זה נפוץ אבל בעולם דווחו מקרים שבהם אנשים נדבקו בחיידק הארליכיה קאניס. ברוב המוחלט של המקרים המחלה לא הייתה קטלנית. בעבר העריכו שקרציית הכלב החומה איננה מעבירה את החיידק לאנשים כיוון שהיא לא נושכת בני אדם ושהחיידק מועבר על ידי קרצייה ממין אחר. כיום ידוע שלמרות שהקרצייה מעדיפה כלבים, היא יכולה גם לבחור בני אדם כמארחים ולנשוך אותם.
חשוב לזכור שגם אם קרציות הכלב החומות אינן מעבירות את קדחת הקרציות הכלבית לבני אדם, הן יכולות להעביר מחלות אחרות שכן פוגעות בבני אדם.
חשוב להדגיש שוב שכלבים אינם מעבירים את החיידק לבני האדם – רק קרציות יכולות להעביר אותו. עם זאת, כלבים יכולים להביא איתם את הקרצייה הביתה ואז גדל הסיכון שהקרצייה תעבור לאנשים ותדביק אותם בחיידק כלשהו.

 

קדחת קרציות באדם

 

האם המחלה מסוכנת לחתולים?

החיידק שגורם לקדחת הקרציות הכלבית תוקף גם חתולים, אבל המחלה, מסיבות לא ברורות, נדירה יותר אצלם.

 

קדחת הקרציות בחתולים

 

חשיבות הגילוי המוקדם: כפי שהוסבר קודם, למחלה ישנו שלב ראשון שבו קל יותר לטפל המחלה ולהציל את הכלב. לכן חשוב להכיר את הכלב שלכם – את מצב הרוח שלו, את התיאבון שלו ואת ההרגלים שלו. כך תוכלו לשים לב שהוא חולה כבר בתחילתה של המחלה – כל מחלה שהיא ולא רק קדחת הקרציות.

הדרך הטובה ביותר להימנע מקדחת הקרציות היא ע"י טיפול עקבי וטוב נגד קרציות לאורך כל עונות השנה.

בכל שאלה או בעיה נשמח לעמוד לרשותכם צרו קשר