כאשר מדובר על המתת חסד בישראל, בין אם מדובר בבני אדם ובין אם מדובר בחיות בית כגון כלב או חתול, הרי שזהו נושא סבוך ומורכב, שלכל אחד יש בו דעה משלו. כאשר בודקים את כל השיקולים של המתת חסד בעד ונגד, הרי שיש כאלה שמצדדים באפשרות זאת כאשר מדובר על בעלי חיים, אך שוללים את האפשרות כאשר מדובר על בני אדם.
במקביל, יש כאלה שרואים זאת בחיוב, במצבים מסוימים, גם כאשר מדובר על מטופלים אנושיים שסובלים ממחלות קשות וחשוכות מרפא. למעשה, ישנן מדינות (שוויץ למשל) שם מותר על פי החוק לבצע המתת חסד באפן חוקי לגמרי גם בחיות וגם בבני אדם.
הרדמת כלב או חתול – מתי זה מוצדק?
מרבית האנשים, גם כאלה שמתנגדים לעריכת המתת חסד אקטיבית בבני אדם, רואים בכך פתרון של ממש שיכול למנוע מבעל חיים סבל מיותר. יחד עם זאת, חשוב מאוד להבין שיש מקרים שבהם פעולה כזאת לא תהיה מוצדקת ואפילו לא תהיה מוסרית. לדעתנו, בחירה בפתרון של המתת חסד בישראל, כאשר ניתן למצוא פתרון אחר משביע רצון, הוא דבר שיש להימנע ממנו.
מתי, אם כן, ראוי ומוצדק להפסיק את חייו של יצור חי? אמנם התשובה לא יכולה להיות אחידה או פשוטה, אבל ניתן להגדיר אותה כך:
המתת חסד היא פתרון נכון כאשר בעל החיים חולה, סובל סבל רב, באופן מתמשך ותמידי ולא יכול לצפות לשיפור.
זהו פתרון ראוי כאשר מדובר על בעל חיים שסובל ממחלה חשוכת מרפא, כגון סרטן במצב מתקדם.
זהו פתרון ראוי כאשר ישנם מדדים אובייקטיביים שמראים שהכלב או החתול נמצאים במצב גופני ונפשי ירוד, ושלא ניתן להביא להטבה משמעותית.
היכן ואיך זה מתבצע?
המתת חסד מתבצעת לרוב במרפאה ווטרינרית, למעט במקרים שבהם הטיפול ניתן במקומות אחרים, למשל כשווטרינר מוזעק למקום התרחשותה של תאונה – בבית או ברחוב. העובדה שבמרבית המקרים הפעולה מתבצעת תוך שימוש בחומרים רפואיים, נועדה לאפשר לבעל החיים לסיים את חייו בכבוד, בלי לחוש סבל מיותר, ובלי לגרום סבל כזה גם לבעליו.
מרבית הווטרינרים מבצעים את ההמתה עצמה באמצעות הזרקה ישירה של חומר הרדמה. מדובר באותו חומר שבו מורדם בעל החיים לפני ביצוע פרוצדורות כירורגיות או טיפולים אחרים, אלא שכאן מדובר על ריכוז הרבה יותר גבוה, שמביא להפסקת נשימה כמעט מידית. לא מעט רופאי חיות מעדיפים להתחיל את ההליך במתן של חומרי טשטוש והרגעה. דבר זה הינו אנושי יותר והומני יותר, משום שהוא מאפשר לבעל החיים לעזוב את העולם בלי לסבול מעוויתות, תחושת מחנק או כל סבל גופני מיותר מסוג אחר.