המתת חסד – להיפרד מבעל החיים

מאמר אורח

לעתים, החיים לעתים מובילים אותנו למצב בו הכלב או החתול שלנו נמצא בגיל מתקדם מאוד, או לחילופין סובל מבעיה רפואית קשה, כזו שמאיימת לפגוע במידה רבה באיכות החיים שלו ולגרום לו לסבל רב. עבורנו, הבעלים, לצפות בכלב האהוב סובל זהו צער בלתי פוסק. במקרים כאלו, קיימת ועומדת האפשרות לגאול את החבר שלנו מייסוריו ולבצע המתת חסד, על בסיס ההיסטוריה והתיק הרפואי שלו, וכמובן – בדיקה רפואית נוספת ע״י וטרינר להערכת המצב.

 

איך מקבלים החלטה קשה כזו?

אין תשובה חד משמעית לשאלה מתי נכון להגיע לזה. צריכים לבצע שיקול על בסיס רמת הפגיעה באיכות חייו של הכלב, על אף הטיפול הרפואי והתומך שהוא מקבל. פגיעה כזו יכולה לבוא לידי ביטוי בכאבים, אי נוחות, בחילות, קשיי נשימה, היעדר תיאבון, מחלה סופנית, התקפי אפילפסיה ממושכים וקשים, חוסר שליטה על צרכים וחוסר תפקוד. על פי רוב, בעליו של הכלב ידע לקבל החלטה נכונה כשיגיע הזמן הנכון על סמך ההיכרות עם הכלב.

 

ליווי ופרידה

תהליך הפרידה מהכלב לעתים פתאומי ותופס אותנו לא מוכנים. אבחון של מחלה סופנית כרעם ביום בהיר טורף את הקלפים ומעמיד אותנו במצב שלא התכוננו לקראתו, ולכן באופן טבעי נמצא עצמנו מתלבטים האם בכלל נכון להמית את בעל החיים היקר שלנו.

 

בעת התהליך הקשה הזה, חשוב לשמור על שני עקרונות חזקים:

  1. הכלב לא צריך לחוות כאב, סבל או מצוקה בזמן הביצוע.
  2. פרידה מסודרת של בני המשפחה והקרובים חייבת להתקיים.

מומלץ מאוד לדבר, לשתף, להציף רגשות וקשיים בין כל המקורבים ולתמוך זה בזה ולהזכיר שטובת הכלב האהוב היא מעל לכל קושי שאנחנו חווים. תהליך הפרידה הוא משותף לכל בני המשפחה, מבוגרים וילדים, ולכן כדאי לשתף כמה שניתן את הילדים ולעודד שיח משותף שייתן מקום גם לעצב שלהם.

 

תהליך המתת החסד

 

לאחר פרידה אינטימית של הקרובים,יתבצע ההליך בחדר שקט, ובו יוזרק חומר הרדמה במינון גבוה לווריד ואל מחזור הדם של הכלב, תחת טשטוש (כדי למנוע את כאב דקירת המחט). המינון הגבוה יגרום לכלב להרדם, לתמיד.

 

גם במהלך ההליך, זכרו כי המתת חסד לכלב היא מעשה שמיטיב עמו ומביא לסיום הסבל עבורו. לעתים המבט בעיניו של הכלב בסוף דרכו מסגיר את הרצון להגאל ולנוח.

 

לאחר ביצוע ההליך, עומדות בפני הבעלים האפשרויות הבאות:
א. לאסוף את הכלב כחצי שעה לאחר מכן ולקבור אותו בעצמם.

ב. להעזר בשירות של בתי הקברות השונים לחיות.

ג. להשאירו במרפאה, ולאחר מכן יועבר למכון הווטרינרי לשריפה.

 

ההחלטה באיזו מהאפשרויות לבחור צריכה להיות משותפת לכלל בני המשפחה, להסכמה כללית ביניהם.

תהליך פרידה מסודר מהכלב, מאפשר לפנות הצידה תחושות כמו אשמה ולהאחז ברגעים הטובים ובזכרונות הנעימים. תהליך שכזה גם עשוי לסייע משמעותית בעתיד לאמץ חיית מחמד חדשה, ללא רגשות אשם וללא משקעים, ואפילו מסייע לילדים וגם לנו המבוגרים להתמודד עם פרידות נוספות שהחיים, לצערנו, מזמנים לנו במהלך הדרך.

 

המאמר נכתב ע״י ד״ר ערן זיו, וטרינר בנס ציונה, נס ציונה והסביבה.