התיקון החדש לפקודת הכלבת – משמעויות והשלכות

בחודש נובמבר 2020 אושר בכנסת שינוי משמעותי בנוגע לפקודת הכלבת. התיקון החדש לחוק, שאושר בקריאה שניה ושלישית, קובע כי מעתה בעלי חיים שנשכו יוכלו להישאר בהסגר ביתי ולא יישלחו לבידוד במכלאה עירונית.
עם זאת, לתיקון החוק קיימים כמה סייגים שכדאי להכיר. לפניכם ההסבר המלא.

מהי פקודת הכלבת והמשמעות של התיקון החדש?

מטרתה של פקודת הכלבת היא למנוע את התפשטות מחלת הכלבת. הפקודה מאגדת בתוכה את כל ההוראות וההנחיות לפעולה במקרים של נשיכת כלב, או כל בעל חיים אחר שחשוד כנוגע בכלבת.

עד לתיקון החדש, היו מחויבים בעלי הכלבים להעבירם להסגר במכלאה העירונית למשך תקופה של 10 ימים. ההסגר נועד כדי לעקוב אחר הכלב הנושך ולוודא שאינו נגוע בכלבת ומהווה סכנה לציבור. במידה והכלב מאומת כחולה כלבת, או במקרה ואף אחד לא מגיע להסגר כדי לאמצו, קובע החוק כי בסמכותו של מנהל השירותים הוטרינריים להמית את הכלב.

רבים ראו בחוק נוקשה מדי, בעיקר לאור העובדה שסיכויי ההדבקה של כלב מחוסן במחלה אפסיים, והוא נאלץ לעבור סבל מיותר במכלאות העירוניות.

כלב בהסגר כלבים

 

התיקון החדש מקל בענישה החמורה ומאפשר את שליחתו של הכלב הנושך להסגר ביתי. במידה והכלב חוסן נגד כלבת בשנה האחרונה, ובעליו הציג בדיקה וטרינרית המאמתת זאת בפני הוטרינר העירוני. בתום ההסגר יש להביא את הכלב לבדיקה וטרינרית ברשות המקומית או במשרד הבריאות, במקום ובמועד שיקבעו להם. את הבדיקה יש לבצע 10 ימים לאחר מקרה הנשיכה, במהלכם על הכלב להישאר בבידוד ולא לבוא במגע עם הסביבה.

במקרים בהם מתעורר חשד לגבי התנהגותו של הכלב, מחויבים בעלי הכלב לדווח על כך באופן מיידי לרשויות. מסירת מידע שגוי בנוגע למצבו של הכלב יגרור קנס כספי גבוה ושליחת הכלב להסגר עירוני.

חשוב לציין כי על פי חוק מחויבים כל בעלי הכלבים בישראל לחסן את כלביהם בחיסון נגד כלבת כאשר הם מגיעים לגיל 3 חודשים, ולאחר מכן לחזור על החיסון כל שנה.

 

כלב במכלאה בגלל פקודת הכלבת

 

כמו כן במסגרת התיקון לפקודת הכלבת יורחבו סמכויותיו של שר החקלאות בכל הנוגע להסגר ביתי של כלבים, והוא יהיה רשאי לקבוע את כל התנאים לבידוד הביתי. אלו כוללים, בין היתר, חובת פיקוח אישית של הבעלים על הכלב, בידודו מהסביבה והפקדת ערבות כספית להבטחת קיומם של התנאים.

במקרים בהם לא נאסף הכלב על ידי בעליו בתום הבידוד הביתי, קובע החוק כי הוא יימסר לאימוץ.

מה לעשות במקרה של נשיכת כלב?

התיקון החדש לפקודת הכלבת קובע כי במידה והכלב שלכם היה מעורב במקרה נשיכה, אינכם מחויבים לשלוח אותו להסגר במכלאה העירונית.

עם זאת, מיד לאחר אירוע הנשיכה, יש למהר לווטרינר ולבצע בדיקת כלבת חוזרת. מומלץ להגיע עם כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים, על מנת שהגורם המטפל יקבל את כל המידע הנדרש. במקביל כמובן, יש להפנות את בעל החיים או האדם שננשכו לקבלת טיפול רפואי.

לסיום, הקפידו לטייל עם הכלב כשהוא קשור ברצועה או השגיחו עליו מקרוב בעת יציאה למרחב הציבורי, הימנעו מתגרות עם בעלי חיים אחרים והקפידו על ביצוע שנתי של חיסון הכלבת.

יש לכם שאלות? צריכים עזרה לאחר מקרה נשיכה? אנחנו כאן בשבילכם!

המרכז הרפואי לחיות ברמת גן לוגו