שיתוק ברגליים אחוריות או חולשה ברגליים אחוריות אצל כלבים הינה תופעה ידועה ומוכרת, למרות שרבים סבורים כי היא מאפיינת כלבים מבוגרים בלבד, אין הדבר נכון. התופעה יכולה לאפיין כלבים צעירים גם כן, ופגיעה יותר בגזעים מסוימים. מדוע זה קורה? האם ניתן למנוע את התופעה? כיצד מאבחנים אותה ומטפלים בה? במאמר הבא נסקור את הנושא בהרחבה.
מה הגורמים לשיתוק וחולשה ברגליים האחוריות של הכלב?
ישנם מספר גורמים נפוצים לתופעת שיתוק ברגליים אחוריות או חולשה ברגליים אחוריות אצל כלבים. בגדול, מדובר בגורמים הנוגעים לעמוד השדרה בעיקר ולמחלות אפשריות נוספות:
- שברים בעמוד השדרה – הנוצרים כתוצאה מתאונת דרכים או נפילה מגובה, למשל.
- דלקות בעמוד השדרה או בחוט השדרה
- פריצות דיסק
- ציסטות בחוט השדרה
- גידולים בחוט השדרה
- בעיות מולדות בחוליות
- מחלות ניווניות
אפשרויות נוספות אשר לא נוגעות לעמוד השדרה מבחינה ניוונית או מהבחינות אשר פירטנו, ויכולות לגרום לרגליים אחוריות חלשות אצל כלבים או לשיתוק ברגליים אחוריות, יכולות להתרחש במקרים הבאים:
בעיית פרקים או דלקת אצל כלב מבוגר – כל עוד הכלב צעיר ובריא, והמפרקים שלו מתפקדים כראוי, אנחנו שקטים. כשמדובר בכלב מבוגר, ובשחיקה של שכבת הסחוס אשר מגנה על המפרקים, התוצאה יכולה להיות כאבים, חולשה, צליעה ובמקרים קיצוניים גם חוסר אכילה וחוסר יכולת תזוזה.
דלקת פרקים יכולה להיגרם כתוצאה מהרס מתמשך של רקמת הסחוס, ואגב, אצל כלבים מגזעים גדולים, המפרקים המועדים יותר כבעייתיים הם מפרקי האגן, הברך והכתף.
עודף משקל – בהחלט יכול להיווצר מצב בו הכל תקין אצל הכלב מבחינת עמוד השדרה והפרקים, ומה שמגביל אותו וגורם לירידה בתפקודו הוא משקל עודף. גורם זה שכיח פחות מהאחרים, אולם הוא בהחלט קיים. במקרה של עודף משקל מומלץ לקבל הנחיות מאחד הוטרינרים שלנו בבית החולים הוטרינרי, אשר כוללות שינוי תזונתי, פעילות גופנית ועוד.
כיצד ניתן לאבחן חולשה ברגליים של הכלב?
כאשר כלב מתקשה ללכת, הדבר הטוב ביותר שניתן לעשות על מנת לסייע לו, בשלב ראשון, הוא לקחת את הכלב לווטרינר. הווטרינר יוכל לבצע בדיקה גופנית, צילום רנטגן של הגב, האגן, הברכיים, ולעיתים אף יבצע בדיקת דם על מנת לבדוק את תפקודי כבד וכליה של הכלב.
מניעה וטיפול
החדשות הטובות הן שלרוב מדובר בטיפול תרופתי אשר יכול בהחלט לשפר באופן משמעותי את המצב. כיצד ניתן למנוע אותו? מדובר בתשומת לב בתקופת חייו הצעירה של הכלב, בעיקר. תזונה נכונה, פעילות גופנית, וכמובן בריאות תקינה כללית, בהחלט יכולים למנוע חולשה ברגליים אחוריות אצל כלבים.
חידוש מהשנים האחרונות
ישנם שני חומרים אשר התגלו בשנים האחרונות כמסייעים לשמור על הבריאות של המפרק: כונדרואיטין סולפט וגלוקוזאמין. מדובר בשתי תרכובות טבעיות שנדרשות להזין את הסחוסים של המפרקים. הגלוקוזאמין נוצר משילוב של סוכר וחנקן ומסייעת בשמירה על בריאות, גמישות והתחדשות הסחוס.
הכונדרואיטין סולפט מיוצר גם כן בגוף ומסייע לסחוס לעמוד בלחצים ולשמש כבולם זעזועים. מחקרים מראים כי השילוב של שני החומרים הללו בתזונה של הכלב יכולים לסייע להתחדשות הסחוס ולהגנה על הסחוס במפרקים. בהתאם לכך, חברות מזון מובילות החלו להוסיף את החומרים הללו בתזונה. האפקט של תוספים אלו רלוונטי יותר בשנים הצעירות של הכלבים, במקרה של כלב מבוגר או זקן, יהא עליו לקבל טיפול רחב יותר.
אנחנו כאן בשבילכם
במידה וכלבכם סובל מחולשה ברגליים אחוריות, שיתוק ברגליים אחוריות או מקרה של כלב מתקשה ללכת, אנו ממליצים לכם לבוא עם כלבכם לבית החולים הווטרינרי, בו מיטב הרופאים המנוסים יאבחנו את הבעיה במקצועיות ויוכלו להנחות אתכם לגבי הטיפול.