הכלב בבסיסו הוא חיה נקייה שתמיד תעדיף בכל מקרה לעשות את צרכיה מחוץ לטריטוריה שלה, ועל כן הבסיס לחינוך כלבים לצרכים בחוץ כבר "מגיע עם" הכלב מראש. בכדי לבצע חינוך כלבים לצרכים, יש שני כללי אצבע שעלינו לדעת:
1. ככל שהכלב צעיר יותר, הטריטוריה שאותה הוא מחשיב כשלו היא קטנה יותר.
- 2.כלב מקשר פעולה ותגובה בטווח זמן של כמה שניות. אם לא נגיב מיידית לפעולה שביצע הכלב אזי תגובתנו חסרת טעם לחלוטין.
חינוך כלבים לצרכים – שלב 1
לפני גיל 3 חודשים עדיין לא ניתן להוציא את הגור החדש החוצה, משום שעוד לא סיים את סדרת חיסוני המשושה ועל כן הוא חשוף למחלות. בשלב זה, נלמד את הגור לעשות את צרכיו על עיתונים.
- יש לתחום את הגור בתוך חדר קטן, אולם רצוי מאוד לסדר לו גדר גורים בחדר מרכזי בבית על מנת שלא יחוש בודד.
- במתחם גדר הגורים יהיו האוכל, המים והמיטה של הגור, ובקצה השני ניתן להניח עיתונים.
- אינסטינקטיבית הגור יבחר לעשות את צרכיו על העיתונים שאותם יש להחליף לעיתים תכופות.
חינוך כלבים לצרכים – שלב 2
- יש להוציא את הגור לטיולים רבים ביום לעשיית צרכים, בין 7-10 פעמים לאורך 24 שעות ביממה. כן כן, זה אומר גם שצריך לקום בלילה להוריד אותו…..
- כאשר הגור עושה את צרכיו בחוץ, ניתן לו חטיף/ נקניק/ משהו טעים שהוא מאוד אוהב ונשבח אותו תוך כדי: "כלב טוב, כל הכבוד לך".
- את הצ'ופר והתשבוחות ניתן להעניק לגור תוך כדי עשיית הצרכים או מיד לאחר שסיים. חשוב לא להתמהמה עם התגובה כי כמו שציינו למעלה- היא תהיה חסרת טעם אם לא תבוא בזמן.
- לאחר שחוזרים מטיול, אפשר לתת לכלב להסתובב חופשי בבית במשך כשעה תחת השגחתנו בלבד. כאשר הגור תחת השגחתנו נוכל לשים לב שהוא נותן סימנים מקדימים לעשיית צרכים: מרחרח באובססיביות את הרצפה, מסתובב סביב עצמו, אז יש לעצור אותו באמצעות הסחה כלשהי: מחיאת כף שתבהיל אותו, זריקת כדור אל מול עיניו וכו'. אז ניקח אותו מיד למטה, ונצ'פר אותו כשיעשה את צרכיו למטה.
- בעת שאין ביכולתנו להשגיח על הגור, הוא יהיה תחום בחלל קטן, כך שלא ירצה לעשות בו צרכים, כי כפי שאמרנו, הכלב לא יעשה את צרכיו בתוך טריטוריה קטנה. רצוי לא להשאיר עיתונים לכלב בשלב זה בכדי שלא תהיה לו אלטרנטיבה. העיתונים מתאימים לשלב בו הגור עוד לא יכול לצאת החוצה מבחינה רפואית ותו לא!
בעיות אפשריות בחינוך כלב לצרכים:
- כאשר הכלב עושה את צרכיו ומשתחרר מהלחץ, יש לו תחושה נעימה ועל כן הוא מבין שלעשות צרכים= כיף. לכן ננסה למנוע ממנו לעשות בבית, בכדי שיכיר את תחושת ה"כיף" רק בחוץ.
- זמנים "מועדים לפורענות" שבהם נתכונן להוריד לטיול הם: כ20 דקות אחרי האוכל, אחרי שינה, אחרי משחק ואחרי התרגשות כלשהי שהגור חווה.
חשוב מאוד:
אסור בשום פנים לדחוף את אפו של הגור לצרכים! הוא לא ילמד מזה שום דבר, ורק יפחד ממכם ולא ירצה לעשות את צרכיו לידכם, גם לא בחוץ. גם אם הגענו הביתה ל"הפתעה ריחנית", הגור כבר לא זוכר שהוא עשה אותה, ולכן אין כל כך מה לעשות חוץ מלנקות היטב ולהמשיך הלאה…..
בהצלחה!
אם יש לכם שאלות נוספות צרו קשר ונשמח לעזור!