מכת חום בכלבים היא מצב מסכן חיים. בעוד שמכת חום יכולה במהירות להתקדם למצב קריטי, ישנם סימנים מקדימים שאם יטופלו בזמן ימנעו את התדרדרות המצב ואף יצילו את כלבכם ממוות.
מכיוון שמניעה במקרים אלו היא חשובה ביותר, כולם צריכים לדעת לזהות את סימני האזהרה המוקדמים ולדעת מתי צריך לפנות לוטרינר. במאמר זה נסקור את הנושא בהרחבה, תלמדו מהי מכת חום ואיך אפשר למנוע אותה, אילו צעדים תוכלו לנקוט לפני שהמצב מתקדם והופך למקרה קטלני שמסתיים במוות.
מהי מכת חום?
מכת חום היא כשל במערכת ויסות החום בגוף הכלב המתבטאת בקושי לפינוי חום גוף עודף, בצורה יעילה. חום גופו התקין של הכלב נע בין 38 – 39.5 מעלות. הגדרה של מכת חום היא עליה בטמפרטורת גוף הכלב מעל 40.5 מעלות, בדרך כלל לאחר פעילות גופנית מאומצת או חשיפה לטמפרטורה ולחות גבוהות. הביטוי של מכת חום מבחינה מטאבולית הוא קרישה של חלבונים כאשר חום גוף היונק עולה על 41 מעלות, דבר המוביל למשבר פיסי קריטי שסופו להסתיים במות הכלב או היונק.
מערכת ויסות חום הגוף בנויה ממספר מרכיבים:
- מכרז תרמורגולציה הוא מרכז ויסות ובקרת החום במוח, המצוי בהיפותלמוס, שאחראי על הפחתת המטבוליזם למינימום ואידוי נוזלים.
- הלחתה – היא מערכת קירור הגוף העוזרת בפינוי עודפי החום על ידי מערכת הנשימה. הפעולה נעשית על ידי הגברת קצב הנשימה והוצאת הלשון כדי לייצר מגע עם האוויר לצורך אידוי וקירור
- מערכת בידוד – שתפקידה לשמור על חום גופו של הכלב ומורכבת משומן, עור ופרווה.
ויסות טמפרטורת הגוף בכלבים תלויה במספר גורמים:
חום סביבתי ורמת הלחות, הפרווה – לגזעים שונים צפיפות ואורכי פרווה שונים, הלחתה – אשר יעילותה משתנה בהתאם לאורך דרכי הנשימה והלשון של גזע הכלב והיחס בין שטח פני העור לנפח הגוף.
כלבים אינם מזיעים בדרך בה בני האדם מזיעים. למעשה, בלוטות הזיעה היחידות שיש להם הן על כריות כפות רגליהם. כלבים מתנשפים כדי לקרר את עצמם, פעולה נוספת שמטרתה לצנן את העור נקראת הסעת חום, זוהי פעולה שעושה חילופי טמפרטורה ומסיעה חום מחלל האף לסביבה כדי לצנן את העור שלהם. התנשמות כמו גם, הסעת חום, מקררות את הגוף על ידי החלפת טמפרטורות של חום הגוף עם האוויר הקריר בחוץ. אם האוויר הסובב אינו קריר הרבה יותר מאשר טמפרטורת הגוף של הכלב, מערכת הקירור לא תעבוד, והסיכוי לסבול ממכת חום עולה. מכאן, פשוט להבין גם מדוע מכת חום בכלבים היא בעיה מסוכנת ונפוצה בעיקר במדינות בעלות אקלים חם ולח.
סיבוכים של מכת חום בכלבים
הסיבוך הראשון הוא דימום הקשור לנושא המטאבולי שהזכרנו מעלה. עקב מחסור בחלבוני הקרישה שעברו שינוי מבני ונקרשו בעקבות החום, הגוף מאבד את היכולת לשלוט בדימומים. נראה דימומים בריריות של העיניים, אברי המין, חניכיים ועד לשלשול והקאות דמיות.
הסבוך השני הוא כשל כלייתי הקשור לפגיעה בנפרונים של הכליה, המתבטא בחוסר יכולת לסלק פסולת ושתן מהגוף. עד לקריסת מערכות כללית עקב חמצת של הדם.
מהם הסימנים המקדימים של מכת חום?
- חולשה, חוסר שיווי משקל וגרירת רגליים
- נשימה מהירה ושטחית – הלחתה מוגברת
- שלשולים והקאות
- פרכוסים
- דימומים
- התמוטטות ואובדן הכרה
עזרה ראשונה לכלב שלכם
בהנחה שיצאתם עם כלבכם ביום חם ולח, והוא איבד נוזלים עקב פעילות גופנית מאומצת, חשיפה לשמש ובסמיכות לכך מתחילים להופיע הסימנים שהזכרנו מעלה, מומלץ לעשות לכלב מדידת חום רקטאלית על מנת לבדוק אם חום גופו גבוה.
במקרה כזה, (הגשת עזרה ראשונה היא דחופה אך אינה מחליפה בשום פנים ואופן ביקור אצל הוטרינר) יש להכניס לאמבטיה עם מים קרירים, להפעיל מזגן או מאוורר ולהוריד את הטמפרטורה אל מתחת ל-40 מעלות. כאשר השגתם את הטמפרטורה הרצויה, 40 מעלות ומטה, יש לסור בדחיפות לקבלת טיפול מתאים אצל הוטרינר.
טיפול וטרינרי
הצלחת הטיפול תלויה במספר משתנים, בין היתר, הזמן שלקח מרגע הפגיעה ועד לטיפול הראשוני והגעתו של הכלב אל הוטרינר, רמת הפגיעה ומצבו הפיזי של הכלב. הטיפול אצל הוטרינר הוא חיוני להצלת חיי הכלב והוא כולל טיפול במאזן משק הנוזלים והמלחים בגוף, טיפול ברמת החומציות בדם ובדיקות נוספות לכליות ולאיברים נוספים שנפגעו כתוצאה מחומרת המצב.
קווים מנחים למניעה של מכת חום בכלבים
- בימים בהם הטמפרטורה והלחות גבוהות רצוי להימנע מפעילות גופנית מאומצת.
- בימי הקיץ החמים צאו עם הכלב בשעות הבוקר המוקדמות ושעות הערב המאוחרות וצמצמו עד כמה שאפשר את הטיולים בשעות בהן השמש יוקדת.
- עודדו שתיה והשקו את הכלב במים קרירים. שפכו מים על הכלב בזמן השהות בשמש.
- מומלץ לדאוג לתספורת קצרה של הפרווה לקראת הקיץ.
- אף פעם אל תשאירו את הכלב סגור ברכב.
- מומלץ לדאוג להצללה של אזורים החשופים לשמש.
- מומלץ לשהות במזגן במיוחד עם החזרה מהטיול.
- יש לתת את הדעת כאשר מטפלים בגזעים בעלי רגישות גבוהה יותר לסבול ממכות חום (בעלי פרווה צפופה וארוכה, אף פחוס, דרכי נשימה קצרות וכד').
מתלבטים? מודאגים? פנו אלינו.
טלפון : 03-7527778