הקיץ בעיצומו, הטמפרטורות מטפסות וסכנות של עקיצות, הכשות ושאר מרעין בישין אורבות בפינות נסתרות.
לצערי, אף אחד אינו חף מהסכנות הטמונות בעקיצות עקרבים והכשות נחשים, כולנו חשופים להן, בני האדם ובעלי החיים כאחד.
כיצד משפיעות עקיצות עקרבים והכשות נחשים על חתולים וכלבים? מה לעשות כשזה קורה וממה להימנע.
הכשת נחש
סכנת הכשות נחשים נפוצה בחודשי השנה החמים ומתחילה עם תחילת האביב, כאשר מתעוררים הנחשים משנת החורף. אז ההכשה היא גם הכי מסוכנת, שכן, הארס המוזרק בעת ההכשה הוא בריכוז גבוה אחרי שנאגר בבלוטות הארס לאורך כל החורף.
הכשות נחש נפוצות אצל חיות מחמד, במיוחד בכלבים. בהיותם סקרנים מטבעם, לעיתים ינסו לשחק עם הנחש. חתולים מהירים מכלבים ולכן נפגעים פחות.
רוב חיות המחמד ננשכות באזור הפנים או הצוואר כאשר הן מתכופפות להריח ומנסות לשחק עם הנחש, אבל נשיכה באיזור הגוף היא בדרך כלל מסוכנת יותר. חומרת הנשיכה תלויה בגודל הנחש לעומת גודל חיית המחמד, במספר הנשיכות וכמות הארס שהוזרק.
הכשות נחש הנפוצות ביותר באזורי מגורים הן של נחש הצפע, אך קיימים נחשים ארסיים מסוגים נוספים המסוכנים לאדם ולבעלי החיים.
עקיצת עקרב
בארץ קיימים עשרות בודדות של מיני עקרבים, מתוכם רק חמישה נחשבים ארסיים. כל עקיצת עקרב גורמת לכאב נורא, אך המסוכנת שבהן היא עקיצת עקרב צהוב, הנפוץ בכל חלקי ארצנו. עקרבים מסתתרים תחת סלעים ואבנים והם תוקפים כששלוותם מופרת.
עקיצת עקרב לא ארסי גורמת לכאב עז ושורף, הנמשך עד שעה, בהמשך תתפתח תחושת קהות ועקצוץ, אשר יתפוגגו לאחר יממה.
איך נראית חיית מחמד שהוכשה או נעקצה?
הסימן הראשון הוא בכי או יללה. נראה את חיית המחמד מייללת, מנסה להרים את הרגל הפגועה או ללקק את העקיצה.
סימן ההיכר להכשה או עקיצה כאשר ארס מוזרק, הוא נפיחות פתאומית כתוצאה מבצקת חמורה שלעתים מסתירה את סימני הניבים, כך שהפצע נראה כמו עקיצת חרק או עקיצת עכביש. כלב שמגיע לווטרינר עם נפיחות רבה בפנים יעורר חשד להכשת נחש. סימנים של חוסר שקט, שטף דם באזור הפגיעה ודימום. במקרים חמורים, פגיעה במערכת העצבים המרכזית וההיקפית, ובמקרה כזה נראה חיית מחמד שמתנהגת כמו שיכור, עם התקף, לעיתים ריור, שיתוק של שרירים שיכולים לגרום להפרעות בקצב הלב עד הפסקת נשימה פתאומית ומוות.
מה צריך לעשות אם מתעורר חשד להכשת נחש או עקיצת עקרב?
• הדבר הראשון שאמליץ הוא להתרחק מבעל החיים התוקף.
• מיד אחרי שהתרחקתם והרחקתם את חיית המחמד נסו לצלם (מרחוק) את הנחש או העקרב. בכל מקרה, חשוב לזכור מאפיינים של מראה, צבע, צורה וגודל כדי לתאר לוטרינר את הגורם הפוגע.
• חשוב להגיע לווטרינר באופן מיידי וללא דיחוי, שכן, הרס הרקמות מתחיל מיד עם הזרקת הארס.
• המעיטו את תזוזת חיית המחמד למינימום כדי להאט את התפשטות הארס, הרימו אותה ושאו אותה בידיכם אם גודלה מאפשר זאת.
• שטפו את הפצע עם מים כדי להסיר שאריות של ארס מפני העור.
• קררו את סביבתכם עם מיזוג אוויר ואת האזור הפגוע עם קרח או מטלית קרה כדי להוריד את הסירקולציה של הדם באזור, במטרה להפחית את קצב התפשטות הרעל.
• מומלץ להסיר את הקולר מצווארו של הכלב או החתול.
מה אסור בשום פנים ואופן לעשות?
• אין לחתוך את אזור הפגיעה כדי לנסות להוציא את הארס.
• אין למצוץ דם מאזור ההכשה או העקיצה. אם יש לכם ערכת הכשה הכוללת משאבה, יש להשתמש במשאבה תוך 3 דקות מרגע ההכשה.
• רצוי לא לבצע חסם עורקים.
• בשום פנים ואופן אין להתקרב או לנסות ללכוד או להרוג את בעל החיים הפוגע.
טיפול רפואי אצל הוטרינר
הכשת נחש ועקיצת עקרב נחשבות מצבי חירום מסכני חיים, ולכן, לקבלת טיפול רפואי – מקצועי במהירות האפשרית יש השפעה ניכרת על מצבו של בעל החיים ואף על סיכויי הישרדותו.
משכך, אני ממליץ בכל מקרה של נפיחות מוגזמת בגופה של חיית המחמד שלכם או בכל מקרה של עקיצה שאינכם בטוחים בחומרתה, להגיע לבדיקה אצל הוטרינר.
עם הגיעכם אל המרפאה, הוטרינר ינקה ויחטא את הפצע ויחל במתן עירוי נוזלים בקצב מהיר כדי לשמור על לחץ הדם ולהחיש את פינוי הארס מדמה של חיית המחמד.
כדי למנוע את המשך הרס הרקמות חיית המחמד תקבל תרופות הכוללות בין היתר, אנטיביוטיקה, סטרואידים, אנטי היסטמינים ולעיתים אף נסיוב של תרכובת נוגדנים הנקרא אנטי-ונום, יעיל מאוד בטיפול במקרים של הכשות צפע.
אמצעי זהירות מומלצים
• לקראת הקיץ טפחו ונקו את סביבת המגורים שלכם. גיזמו עשבים שוטים מהגינה, מומלץ לפנות גרוטאות ולנסות להפחית את כמות מקומות המסתור האהובים כל כך על נחשים ועקרבים.
• נחשים אוהבים במיוחד עכברים וחולדות, רצוי לדאוג להדברה לפני תחילת האביב.
• בעת טיול עם כלבכם, תנו תשומת לב להתנהגות חריגה. אם פתאום כלבכם מושך לכיוון מסויים, הוא נובח בהתרגשות ונראה מתלהב ומתעניין במיוחד בנקודה ספציפית ליד השיחים, או בין סלעים, בשדה או כל מקום אחר, הרחיקו אותו, או בידקו מה מקור המשיכה.
מתלבטים? מודאגים? פנו אלינו.