הכלב רועד או סובל מעוויתות ופרכוסים? תסמיני פרכוס ורעידות אצל כלבים עשויים להצביע על בעיה חמורה יותר, שלעיתים נעלמת מעינינו.
מדובר בתופעה מלחיצה עבור כל בעל כלבים, בייחוד אם היא מתרחשת לראשונה. לעיתים, רעידות ופרכוסים עלולים לאותת לנו גם על מצב מסכן חיים. אם הכלב רועד בתדירות תכופה חשוב לפנות לווטרינר כדי לקבל אבחנה מקיפה ולהבין מדוע התופעה מתרחשת.
ההמלצה היא לא לחכות! אם אתם חשים שכלביכם נמצא בסכנה, אפילו אם זו הפעם הראשונה שהוא מגלה סימני מצוקה, יש לגשת מייד לקבלת טיפול רפואי.
מה מקורם של הרעידות והפרכוסים?
הסיבות לכך מגוונות, ולא תמיד הרע והפרכוס מבשרים לנו על מחלה או סיבוכים בריאותיים.
מה זה אומר? לעיתים מדובר בסך הכל בעווית בלתי רצונית וחד פעמית של הכלב, שהגורם לא אינו מובן. בהקשר זה, בדרך כלל מדובר ברעידות של הכלב בזמן השנה.
יחד עם זאת, עוויתות המתרחשות באופן פתאומי כאשר הכלב עירני מצביעות פעמים רבות על כשל מערכתי מסוים. העווית מאותת על הפרעה עצבית או בעיה בהולכה החשמלית שיוצרת כיווצים או רעד בלתי רצוני בשרירים, אליו מתלווים גם תסמינים שונים של אובדן הכרה, קריסת מערכות, התנהגות מדאיגה ועוד.
כאמור, מקורן של העוויתות עשוי להיות ממערכת העצבים והמוח, או מכשל במערכת אחרת של הכלב שנגרמת מסיבות שונות.
למה הכלב רועד?
את הגורמים לרעידות נהוג לחלק לשתי קבוצות עיקריות: רעידות על רקע עצבי ורעידות על רקע חיצוני.
אפילפסיה – התקפי האפילפסיה מגיעים על רקע של הפרעה עצבית אצל הכלב. מדובר באחת הסיבות השכיחות לפרכוסים, והיא מגיעה על רקע פעילות חשמלית לא תקינה במוח.
המחלה נפוצה יותר בקרב כלבים צעירים (גילאי 1-3 שנים), ויש לה נטייה גנטית חזקה.
זיהומים – חלק מהזיהומים שתוקפים את הכלב פוגעים באופן ישיר במערת העצבים או המוח.
דוגמא שכיחה היא וירוס הכלבלבת. מדובר בזיהום נפוץ בקרב כלבים אשר תוקף את המערכת הנוירולוגית ואת מערכת הנשימה, ועשוי לגרום לעוויתות קשות, פרכוסים ואף מוות ללא טיפול מוקדם.
מקורות זיהומיים אחרים עלולים לגרום לדלקת קרום המוח ולהוביל גם הם לרעידות בלתי רצוניות.
הרעלה – בדרך כלל מדובר ברעל כימי אליו נחשף הכלב במהלך שוטטות ברחוב. קבוצות רעלים מסוימות מכילות חומרים פעילים מסוכנים ביותר, שגורמים לקריסת מערכות פתאומית ולתופעות של פרכוס ורעד חריף.
כמו כן, גם הרעלת מזון, כמו הרעלת שוקולד, עלולה לגרום לפרכוסים ואף התמוטטות.
כשל באחת ממערכות הגוף – נגרמים ממחלות או סיבוכים שונים כמו בעיות בכבד, ירידה ברמות הסוכר ועוד.
גידולים ממאירים – גידולים ממאירים, במיוחד באזור המוח או עמוד השדרה מפריעים לתפקודה התקין של מערכת העצבים ועשויים להוביל לכשל מערכתי, פרכוסים ומוות ללא טיפול מוקדם.
מעבר לגורמים הללו, גם הפרעות רגשיות קשות, כמו פוסט טראומה יכולות לגרום לתופעות לוואי של רעד ופרכוס.
עזרה ראשונה – מה חשוב לעשות ברגע האמת?
אם העווית נמשכת זמן קצר, אין לנסות למשוך את הכלב או להחזיק אותו בחוזקה אלא רק להרחיק אותו מחפצים חדים או כאלו שיכולים לפגוע בו.
יש לתת לפרכוס לחלוף, ומייד לאחר מכן ליצור קשר עם הוטרינר להמשך טיפול.
אם הפרכוס והרעד לא נפסקים כעבור דקות אחדות, יש לפנות בדחיפות לטיפול אצל הווטרינר גם אם הם לא יסתיימו.
מניעה וטיפול
הכלל הראשון והחשוב הוא לא לחכות. אם אתם חשים שכלביכם נמצא בסכנה, אפילו אם זו הפעם הראשונה שהוא מגלה סימני מצוקה, יש לגשת מייד לקבלת טיפול רפואי.
במידה וברשותכם כלב מבוגר יחסית, חשוב לבצע מעקב מוקפד יותר אחריו, שכן מערכות גופם של כלבים מבוגרים פגיעות יותר והם חשופים למגוון רחב יותר של גורמי סיכון.
מה כולל הטיפול במצבי רעד ופרכוס?
טיפול תרופתי ראשוני להפסקת העוויתות, ובהמשך אבחון מקיף לגילוי מקור הבעיה והמשך טיפול בהתאם למצב הכלב.
מתלבטים? מודאגים? פנו אלינו.