פרעושים וקרציות: צרות קטנות – גדולות

קרציות ופרעושים –  צמד פורעים הנטפלים לחיות המחמד שלנו ולעיתים גם אלינו. קוים לדמותם של הפרעושים והקרציות והנחיות הוטרינר לטיפול ומניעה.
אחת מהבעיות הנפוצות בגידול חיית מחמד היא החיות הלא רצויות שלפעמים באות איתה – הטפילים השונים ובעיקר קרציות ופרעושים. מזיקים אלה הם קטנים בגודל אך יכולים לגרום לבעיות ולצרות גדולות. מהן הסכנות הבריאותיות של קרציות ופרעושים? איך נפטרים מפרעושים וקרציות? על כך ועוד בשורות הבאות.

קרציה – היכרות קצרה

קרציה היא פרוק רגליים (שזה אומר שהיא קרובת משפחה רחוקה של החרקים) ממשפחת העכבישניים (שזה אומר שהיא קרובת משפחה די קרובה של העכבישים – אם אתם לא מאמינים אז בפעם הבאה שאתם רואים קרציה תספרו לה את הרגליים ותגלו שיש לה שמונה כאלה, כמו לעכביש.) המשותף לכל הקרציות הוא שהן טפילים חיצוניים שניזונים מדם המארח שלהם (כמו ערפדים רק בלי הרומנטיקה והאלגנטיות.)

בארץ יש מספר מיני קרציות אך הנפוצה ביותר היא הקרצית החומה. הייחוד שלה הוא שהיא יכולה להתרבות גם בסביבה ביתית לעומת מינים אחרים שחייבים להתרבות בטבע – על צמחים וכדומה.

קרציה בכלבים

הקרציה מחכה למארח פוטנציאלי על שיחים אבל גם על האדמה או – אם היא כבר בבית – על רהיטים מתאימים. על חיית המחמד היא תעלה לרוב באמצעות טיפוס על הרגל או "קפיצה" אל הפרווה שלו. הקרציה עולה על המארח, נושכת אותו תוך כדי שימוש במעין חומר הרדמה מקומי ואז נצמדת אל כלי דם וניזונה ממנו. יש העדפה לאזור האוזניים והצוואר אך ניתן למצוא קרציות גם במקומות אחרים בגוף. לאחר תום הארוחה, ואצל קרציות היא נמשכת לפעמים כמה ימים, הקרציה עוזבת את המארח ופונה להמשך חייה – התרבות, על מארח אחר או המתנה לארוחה הבאה.
 ועוד נקודה קטנה שאולי כדאי לדעת: בעברית תקנית אומרים קרצית ולא קרציה.

רק בכלבים יש קרציות, נכון?

לא נכון.הקרצית החומה והנפוצה אכן מעדיפה לחיות על כלבים ולכן היא נפוצה יותר על כלבים אבל היא "מוכנה" גם לחיות על חיות אחרות. ניתן למצוא אותה גם על חתולים וחיות מחמד אחרות, על חיות משק שונות, אצל חיות בר רבות ואפילו על בני אדם במקרים נדירים.
קרציה בכלב ובחתול

ומה לגבי פרעושים?

הפרעושים הם חרקים טפיליים שאינם מסוגלים לעוף אך מפצים על כך, למרבה צערם של אלה הסובלים מהם, ביכולת ניתור מדהימה – הם מנתרים במהירות, למרחק גדול ולגובה רב (יחסית לגודל הגוף שלהם, עד 200 פעמים האורך שלו!) מבנה הגוף שלהם מאפשר להם לפלס דרך מבעד לשערות הפרווה כדי למצוא מקום מתאים למגורים. הם ניזונים מדם הפונדקאי לארוחה אחת ביום, בדרך כלל.
פרעושים
הפרעושות מטילות ביצים לא על המארח שלהן אלא במקום המגורים שלו – מאורה או, אצלנו בבית, על ובתוך ספות, במקום המרבץ של הכלב או החתול וכן הלאה. הזחלים זקוקים ללחות ולכן ההטלה תתרחש בסביבה לחה; הבוגרים מעדיפים יובש וטמפרטורות חמות – עוד סיבה לכך שהם אוהבים לגור בבתים חמים ונעימים.הפרעוש הנפוץ בארץ הוא פרעוש החתול שלמרות שמו אין לו העדפה לחיית מחמד מסוימת. בטבע הוא חי על ארנבות, נמיות, תנים צבועים ועוד ובבית הוא חי על כלבים, חתולים, ארנבות, חמוסים ושאר חיות מחמד שאינן דגים.
גור כלבים עם פרעושים       חתול ופרעושים

מתי הקרציות נפוצות? ומתי הפרעושים?

הקרציה מעדיפה מזג אוויר חם ויבש ולכן היא נפוצה יותר באביב ובקיץ. באביב, כאשר הקרציות חוזרות לפעילות עם עליית הטמפרטורות יש גם הרבה ייצור ביצים אך גם בקיץ הקרציות נפוצות.עם זאת חשוב לדעת שבישראל ניתן למצוא קרציות גם מחוץ לעונה. הן אמנם נדירות יותר אך כיוון שמזג האוויר בארץ אינו קיצוני ולפעמים גם בחורף יש תקופות יבשות, צריך להיזהר מקרציות במשך כל השנה.גם הפרעושים מעדיפים מזג אוויר חם ויבש (אם כי הזחלים דווקא זקוקים לסביבה לחה בתקופת ההתפתחות שלהם.) עם זאת, כיוון שהם חיים בבתים הם פחות מושפעים ממזג האוויר ולכן ניתן למצוא אותם לאורך כל השנה, בעיקר בבתים מחוממים היטב. בחורף ההתפתחות שלהם איטית יותר אבל עדיין צריך לשים לב להימצאות שלהם בבית או על חיית המחמד שלכם.

האם יש מקומות שבהם יש יותר קרציות ופרעושים?

קרציות נמצאות בעיקר בצמחיה – שיחים, עשב גבוה ואפילו על ענפים נמוכים מאוד של עצים או על הקרקע עצמה, לעיתים.
המקור העיקרי לפרעושים הוא בעלי חיים אחרים. לא מדובר רק בחיות בר או בחיות משוטטות – לעיתים גם כלב שיש לו בעלים אבל הוא איננו מטופל כראוי יכול להיות מקור לפרעושים שמאסו בחיים עליו ומבקשים להם בית חדש – אם כי ברוב המקרים אלו הביצים שנושרות מכלב נגוע ועוברות לכלב או לחתול שלכם. גם קרציות עלולות לעבור לחיית המחמד שלכם מבעלי חיים אחרים.

צמחייה וקרציות בסביבת הכלב

לאילו מחלות וצרות הקרציות יכולות לגרום?

הקרציות הן נשאיות של מחלות שונות שפוגעות בחיות, בעיקר כלבים, הנפוצות הן:
  • קדחת הקרציות
  • מחלת ליים
  • טולרמיהחשוב לזכור שגם אם הכלב לא נדבק באחת המחלות הללו, קרציות גם מעבירות "סתם" זיהומים מבעלי חיים נגועים לחיית המחמד שלכם. הימנעות מקרציות היא הימנעות ממחלות רבות.במקרים קיצוניים קרציות יכולות לגרום לאנמיה אבל ברוב המקרים הכלב יהיה חולה מאוד עוד לפני שהאנמיה תפגע בו בנוסף לשאר הצרות.עוד תוצאה לא נעימה של הזנחת הכלב והטיפול בקרציות: בית מלא קרציות – זה לא נעים לחיות ככה, זה בטוח.

ומה לגבי הפרעושים? מה הבעיה איתם?

קודם כל, זה לא נעים להיות המארח של טפילים מוצצי דם. העקיצות שלהם אינן נעימות והן גורמות לגירוד ולחוסר נוחות. ישנם גם בעלי חיים שמפתחים אלרגיה לחומר המופרש על ידי הפרעושים כך שהעקיצות יגרמו להם לסבל רב ובמקרים קיצוניים לתגובה אלרגית חריפה ולמחלת עור מציקה.גם במקרים שאינם קשים, הפרעושים גורמים לכלב סבל: הוא מתגרד, מתרוצץ בבית, נושך את עצמו ובאופן כללי מאוד לא נהנה מהחיים. פרעושים גם פוגעים בשאר בני הבית: הם עוברים אל בני האדם, עוקצים ומציקים ובכללי יכולים להיות סיוט לא פשוט.בנוסף, פרעושים יכולים להיות נשאים של כל מיני מחלות לא נעימות: טיפוס בהרות, תולעי מעיים ואפילו, אל תיבהלו, מחלת הדבר (אבל זה נדיר מאוד ובישראל אין כרגע דבר.) במקרים קיצוניים, כמות גדולה של פרעושים מוצצי דם על כלב יכולה לגרום לאנמיה – מחסור בדם. הסכנה גדולה יותר לגורים, כמובן, ויכולה אפילו להוביל למוות.

אתם לא רוצים חתול עם פרעושים

איך יודעים שהכלב שלי נגוע בקרציות או בפרעושים?

סימן ראשון ופשוט: אם הכלב מתגרד הרבה, יש סיכוי שהוא סובל מפרעושים או קרציות. גם התעסקות מרובה עם הפרווה – נשיכות ולעיסות – יכולה להעיד על טפילים. גם אם יש לו רק פרעוש אחד – טפלו בו מיד!
השיטה הבסיסית ביותר היא להסתכל: לחפש על גוף הכלב ולראות אם קרציות או פרעושים עברו אליו דירה.אלא שלא תמיד השיטה הזו פשוטה. קרציות קל לראות כשהן כבר גדולות אבל קשה לראות אותן כשהן עדיין קטנות ותמיד כדאי למצוא אותן לפני שהן התחילו למצוץ דם. כמו כן על כלבים בעלי פרווה כהה ו/או ארוכה וסבוכה קשה למצוא את הקרציות, אפילו כשהן גדולות.
פרעושים, כמובן, זה כבר מסובך עוד יותר כיוון שהם קטנים. סימן להימצאות פרעושים הוא מציאת הפרשות שלהם על הכלב – כן, גם פרעושים עושים צרכים – או קרישי דם קטנים שנובעים מהעקיצות.
במקרים שבהם יש הרבה טפילים חיצוניים ייתכן וכבר יהיו סימפטומים כמו:
  • חוסר תיאבון
  • דיכאון ואפאטיה
  • עצבנות מרובה ואפילו תוקפנות
  • במקרים קיצוניים – מוות

מצאתי קרציה! להסיר אותה?

כן, אבל, שימו לב! אם מצאתם קרציה, ההסרה שלה דורשת תשומת לב וזהירות! הסרה לא נכונה יכולה לגרום לפציעה בעור הכלב, לשחרור רעלנים לתוך מחזור הדם שלו וזיהום סביבתי. אם אינכם בטוחים כיצד להסיר קרציה, פנו לווטרינר שלכם. באופן כללי רק נאמר שיש להסיר אותה בזהירות ובאיטיות כאשר אוחזים (בעדינות על מנת שלא למעוך אותה) בראש הקרציה. הנה סרטון שמסביר (באנגלית) כיצד להסיר את הקרציה.

קרציות ופרעושים יכולים לגרום למחלה בכלבים

טיפול בקרציות וטיפול פרעושים, אז מה עושים?

את המאבק בטפילים צריך לחלק לשניים: מניעה וטיפול:

איך מונעים הופעת קרציות ופרעושים על החיות בבית?

  • לשמור על בית נקי ואם אפשר גם יבש ככל האפשר. שטיחים שעירים הם מקום חיים טוב לפרעושים אז כדאי לשקול אם אתם רוצים שטיחים בבית.
  • להחזיק את חיות המחמד בבית ולא לתת להן לצאת – ברור שזו עצה בעייתית מהרבה בחינות אבל חשוב להבין שברוב מוחלט של המקרים חיות המחמד "אוספות" את הקרציות והפרעושים מחוץ לבית.
    הנקודה הזאת, עם זאת, רלבנטית למי שמתלבט איזו חיית מחמד לגדל. כאשר מביאים חתול הביתה חשוב להחליט מראש האם הוא יהיה "חתול בית" או "חתול חוץ" – שאלת הקרציות יכולה להיות גורם חשוב בהחלטה שלכם.
  • לספר את הכלב – ביקור תקופתי במספרה לכלבים אולי לא מונע קרציות ופרעושים אך כך קל יותר למצוא אותם וקל יותר לנקות את הכלב.
  • למי שיש גינה: לכסח את הדשא, לגזום צמחיה, לאסוף עלים יבשים וגזם ולשים לב למצב המזיקים במהלך כל השנה.

טיפול בפרעושים וקרציות – ישנם גם תכשירים רפואיים למניעה:

  • קולר נגד קרציות ופרעושים – בעל אורך חיים של בין חודש לחצי שנה, בהתאם לחברה המייצרת, החומר הפעיל ואורח החיים של הכלב שלכם. חשוב לוודא שהוא אכן יעיל לא רק נגד קרציות אלא גם נגד פרעושים.
  • טבלית נגד פרעושים – היא גורמת לנקבה להטיל ביצים פגומות ויעילה למשך חודש. חשוב לוודא שבעל החיים שלכם אינו רגיש לחומר הפעיל שבתרופה זו – התייעצו עם הווטרינר שלכם לפני השימוש בה.

איך נפטרים מקרציות?

את התכשירים הקיימים שנועדו להשמיד את הקרציות ניתן לחלק למספר סוגים:

  • מוצרי ניקיון כמו שמפו למשל שמרחיקים קרציות מהחיה הרחוצה – היעילות לא מלאה (אם בכלל) אבל חיית מחמד נקייה זה תמיד דבר טוב.
  • אבקות לאיבוק חיית המחמד.
  • אמפולות למריחת חומר ישירות על עור חיית המחמד.
  • תרסיס להתזה על הכלב – פחות מתאים לכלבים בעלי פרווה ארוכה.
  • כדורים שניתנים לבליעה על ידי חיית המחמד.
  • זריקות שנועדו בעיקר למקרים שבהם הכלב סובל מהרבה קרציות.

התייעצו עם הווטרינר שלכם לגבי הטיפול המתאים לחיית המחמד שלכם והתדירות הנחוצה לטיפול יעיל. בכל מקרה קראו היטב את ההנחיות לפני השימוש בחומר כלשהו – מדובר בחומרים שיכולים להיות לעיתים רעילים לבני אדם ו/או לחיות אחרות.

איך נפטרים מפרעושים?

חשוב מאוד: כל טיפול בפרעושים חייב לכלול גם טיפול מלא בסביבת החיים של החיה הנגועה – אם לא מנקים את הסביבה מפרעושים הם יחזרו אל הכלב או החתול מיד לאחר שניקיתם אותו!

הטיפול בחיה הנגועה כולל תכשירים שונים. חלק מהתכשירים שהזכרנו כטובים לטיפול נגד קרציות, טובים גם נגד פרעושים – מוצרי ניקיון, אמפולות, אבקות, תרסיסים וזריקות. על מנת חשוב לוודא עם הווטרינר שהטיפול אכן יעיל נגד כל הטפילים או שיש לבחור טיפול אחר – או חומר פעיל אחר – שיהיה יעיל יותר בטיפול בפרעושים. אפשר גם לסרק את החיה באמצעות מסרק עם שיניים צפופות ולאסוף כך את הפרעושים.

הטיפול בסביבה כולל:

  • שאיבת אבק יסודית מאוד מהרצפה, השטיחים (אם יש), הספות (ומאוד חשוב – מתחת לספות!) וכל הפינות של הבית – בעיקר האפלות – אלה חביבות מאוד על פרעושות.
  • שטיפת ריצפה בחומר ניקוי טוב.
  • ריסוס הסביבה בתכשיר נגד פרעושים – כדאי להתייעץ עם הווטרינר כדי לבחור את התכשיר המתאים והיעיל. חשוב: יש תכשירים שלא רק פוגעים בפרעושים אלא גם בחיות אחרות ואפילו בבני אדם, בעיקר תינוקות. יש לקרוא היטב את הפרטים הקטנים לגבי כל תכשיר שבו משתמשים.
  • במקרים קיצוניים: הזמינו מדביר.

חשוב גם לבדוק אם חיית המחמד שלכם נדבקה בתולעי מעיים בגלל אכילת פרעושים. התייעצו עם הווטרינר שלכם לגבי טיפול מתאים בתולעי מעיים. באופן כללי נחשוב לדעת שטפילים חיצוניים באים הרבה פעמים גם עם טפילים פנימיים.

טפילים חיצוניים כמו פרעושים וקרציות הם עניין מציק במקרה הטוב ומזיק ואפילו מסוכן במקרה הרע. אל תזניחו את חיית המחמד שלכם ועזרו לה לחיות חיים נקיים ונטולי טפילים.

פנו אלינו בשביל אבחון טיפול והתייעצות!

אצלנו בקליניקה, בנוסף לבדיקה וטיפול, ניתן גם לרכוש:

  • מוצר חדש בשם bravecto של חברת מרק (Merck) האמריקאית שפותר 3 בעיות: פרעושים, קרציות ותולעים.
  • קולרים סרסטו (Seresto) של חברת באייר (Bayer) הגרמנית.
  • טיפות נגד פרעושים: אדוונטג' (Advantage) ורוולושן (Revolution).
  • כדורים או זריקה נגד תולעים.