מו רבים אחרים, ודאי גם אתם הבחנתם לא פעם בתופעות של שלשולים אצל כלביכם. מדובר בבעיה מוכרת ושכיחה שלרוב אינה מסכנת חיים, אך כן דורשת מאיתנו, בעלי הכלבים, תשומת לב והתייחסות במקרים מסוימים. בדרך כלל הכלב משלשל באופן חד פעמי, ומדובר בתופעת לוואי קצרה שאינה מבשרת על בעיות חמורות יותר או מחלה ממנה סובל הכלב.
אך מה נדרש לעשות כאשר הכלב משלשל דם? מדוע התופעה הופכת לכרונית ומחריפה עם הזמן? איך נוכל לעזור לכלב ולטפל בתופעה ביעילות?
ריכזנו עבורכם בשורות הבאות את המידע החיוני שחשוב לדעת בנושא.
תסמינים מדאיגים המחייבים טיפול מיידי
לפעמים השלשולים הן איתות למצבים מסכני חיים. השלשול יכול להגיע על רקע גורמים אקוטיים כמו הכשת נחש או עקיצה חמורה ואכילת רעל.
סימנים שיכולים להצביע על לסכנת חיים:
- התייבשות: שלשולים כרוניים בתדירות תכופה מביאים עמם איבוד נוזלים רב. חשוב מאוד לזהות את הגורם להם בזמן טרם הגעה למצבי התייבשות חמורים.
- כלב משלשל דם או שלשולים בצבעים אחרים עם מרקמים חריגים. אלו עשויים להעיד על דלקות חריפות במערכת העיכול ובלבלב.
- כלב מקיא ומשלשל: מדובר בתסמין מדאיג שיכול להיגרם כתוצאה מוירוס הפרוו – ללא טיפול מתאים הכלב עשוי לאבד נוזלים רבים ולהתייבש במהירות.
- אדישות / עייפות – תסמינים נפשיים מרמזים לפעמים על מחלה קשה ממנה סובל הכלב.
שלשולים אצל כלבים – מנגנון הגנה טבעי
בדיוק כמו במקרים של הקאות, שלשולים אצל כלבים מהווים מנגנון הגנה טבעי ומאפשרים לפלוט החוצה מן הגוף חומרים לא רצויים. בין אם מדובר בניקוי הגוף מחיידק או וירוס, טפילים שונים, מזון שהכלב רגיש אליו או בכלל תופעות לוואי מהכדור שנתן הווטרינר – כל עוד השלשולים אינם ממשיכים או מחמירים, אין כל סיבה לדאגה.
כאשר הכלב משלשל בתדירות גבוהה והשלשולים הופכים כרוניים, הדבר מעיד על כך שהבעיה נרחבת יותר.
אם הכלב לא מסוגל לשלוט בצרכיו, או לחילופין היציאות שלו דמיות, צהובות או ריריות ומלוות בכאבים עזים, חשוב לעקוב ולטפל במצב.
חשוב לזכור כי השלשולים אינם המחלה עצמה, אלא תופעת הלוואי או התסמין להתפתחותה של מחלת רקע אחרת שדורשת טיפול.
למה הכלב משלשל?
כמו אצל בני אדם, כלבים עלולים לסבול משלשולים משלל סיבות, חלקן קשורות בשינוי הרגלים וחלקם בבעיות רפואיות או נפשיות.
שינוי בהרגלי התזונה – לכל בעל חיים נדרשת תקופת הסתגלות של הגוף לשינויים באורח החיים והתזונה. לדוגמא, אם הכלב הורגל לאכול עד כה מזון כלבים של חברה מסוימת או תפריט שאינו תוספות אחרות כמו שאריות מהארוחה, המעבר המיידי לתפריט מגוון יותר עשוי לעורר את מערכת העיכול שלו ולגרור אחריו תופעות לוואי כמו שלשולים או הקאות.
השלשולים יכולים לנבוע גם במעבר בין תזונה של גורים לתזונה של כלב בוגר. גורי כלבים ניזונים בדרך כלל ממזון יותר עשיר בשומנים וחלבונים החיוניים להתפתחותם. אי הקפדה על התפריט התזונתי בהתאם לגיל גם הוא עשוי לעורר בעיות עיכול שונות.
זיהומים – את הזיהומים שגורמים לשלשולים אצל כלבים נהוג לחלק לשלושה סוגים עיקריים: זיהומים ויראליים, חיידקיים או טפיליים.
החיידקים והוירוסים גורמים לדלקות במערכת העיכול, וללא טיפול הולם הזיהום עשוי להתפשט לאיברים נוספים.
זיהומים ויראליים נפוצים במיוחד אצל גורי כלבים שטרם עברו חיסון ומהערכת שלהם חלשה, וזיהומים חיידקים מקורם הרבה פעמים בצואה של חיות אחרות, שתיית מים מזוהמים ועוד.
אלרגיה – במידה והכלב מפתח רגישות יתר או אלרגיה למזונות מסוימים, הוא עשוי לפלוט אותם החוצה מן הגוף בצורת יציאות מימיות.
חלק מן הכלבים יהיו רגישים למרכיב חלבוני מסוים במזון שניתן להם, ולכן יש לעקוב ולשנות את סוג המזון בהתאם לצורך.
חוסר היגיינה – שטיפה לא יסודית של כלי האוכל והשתיה והתפלשות במקומות מרובי חיידקים או בסביבה של בעלי חיים אחרים, או תנאים סניטאריים לקויים אחרים חושפים את הכלב להתפתחותן של מחלות מעיים טפיליות וזיהומיות.
תופעות לוואי של נטילת תרופות – שלשול יכול לאותת על כך שהכלב אינו מגיב בצורה טובה לטיפול תרופתי מסוים שהוא מקבל.
הרעלה – הרעלת מזון היא משהו שחשוב מאוד לשים לב אליו. אכילת מזון באיכות ירודה או מזון שאינו מתאים למאכל כלבים, ובמקרים חמורים יותר רעל בעלי חיים שכלבים משוטטים אוכלים, גורמים לתופעות תסיסה ושיבוש מערכות הגוף וגם לתופעות לוואי של שלשולים.
מחלות אחרות – במקרים מסוימים, השלשולים מאותתים על התפתחותה של מחלה קשה יותר, כמו גידול סרטני, מחלות דלקתיות כרוניות באיברי העיכול, בעיות בחילוף החומרים, אי תפקוד כליות וכבד ועוד.
מצב נפשי ירוד – שינויים באורח החיים של הכלב, כמו מעבר לסביבה חדשה, חוסר מגע ויחס, טראומה חד פעמית, לחץ וסטרס עלולים לעורר את מערכת העיכול ולגרום להופעת שלשולים.
שלשולים אצל כלבים: אבחון וטיפול
בשלב האבחון נערך תשאול מקיף במטרה לברר את הגורם להתפרצות התופעה: מרקם היציאות, תכיפותן, צבען וכאבים נלווים. במקרים קלים יותר ניתן לבצע את התשאול טלפונית, אולם אם התופעה מחמירה מומלץ להגיע אל הווטרינר להמשך טיפול.
הבדיקה תעשה בהתאם לחומרת מצבו של הכלב, והיא יכולה לכלול גם בדיקות דם מקיפות, מישוש הבטן, לקיחת דגימה מהצואה או צילום לזיהוי הגורם המפריע.
במקרים קלים, ניתן להסתפק בטיפול ביתי הכולל שינוי תזונתי לתקופת השלשולים לפי המלצת הווטרינר, לצד הקפדה על שתיה מרובה של הכלב כדי למנוע התייבשות.
אם השלשולים אינם פוסקים, הכלב משלשל כמה ימים או שהוא משלשל ולא אוכל כנראה שמדובר בבעיה עמוקה יותר, ורצוי להגיע עם הכלב למרפאה לקבלת טיפול יסודי.
הטיפול יהיה נקודתי בהתאם לגורם להתקפות השלשול: מתן נוזלים להחזרת האיזון לגוף, תרופות לשיקום מערכת העיכול או התמודדות עם הגורם המזהם, פרוביוטיקה.
במקרים חמורים יותר של הרעלה או מחלות רקע קשות, הטיפול עשוי להיות ממושך יותר – ניקוי ושטיפת הקיבה והשארה להשגחה והמשך טיפול, הליכים כירורגיים להסרת הגידול ועוד.
איך להימנע משלשולים חוזרים? טיפים לשינוי ההרגלים של הכלב
כדי למנוע מכם ומכלביכם תחושות לא נעימות ופאניקה בכל פעם שהשלשולים חוזרים, חשוב לאמץ הרגלים בסיסיים לאורח חיים בריא. הנה כמה מהם:
- הקפידו להשגיח על הכלב בעת הטיול בגינה או בשכונה. כל חוסר תשומת לב קטן, והכלב מתפלש בצואה של אחרים או מכניס לפה מזון מעובד ומזוהם.
- הקפידו לשמור על תזונה בריאה ומאוזנת ללא שינויים דרסטיים מדי כמה זמן.
התייעצו עם הווטרינר לגבי המזון המומלץ ביותר לכלביכם. - חיסונים – אל תשכחו לבקר בעת הצורך במרפאה ולוודא שהכלב מחוסן נגד החיידקים והוירוסים הנפוצים.
שלשולים אצל כלבים אמנם נפוצים וקורים לא פעם, אבל לרוב מלבד חוסר נוחות זמנית מדובר בתופעה חולפת ולא מטרידה.
במקרים חריגים, השלשול מאותת על בעיה חמורה יותר, וכאן חשוב מאוד להתייעץ עם הווטרינר לקבלת המשך טיפול ואבחנה.
אנחנו כאן לכל התייעצות וליווי רפואי להם הכלב שלכם זקוק. המרפאה מפעילה שירותי חירום 24 שעות ביימה לנוחיותכם ולמען בריאות הכלב שלכם.
מתלבטים? מודאגים? פנו אלינו!